Rzodkiewka Zobacz większe

Rzodkiewka Pęczek

Nowy produkt

1,00 zł brutto

Cechy produktu

Sprzedawane na sztuki 1

Więcej informacji

Rzodkiewka - królowa śniadań

Rzodkiewka to warzywa powszechnie znane w całej Polskie. Jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Z jej właściwości odżywczych jako pierwsi korzystali już starożytni Egipcjanie i Grecy. Miała ona dla nich zastosowanie w poprawie trawienia, pamięci oraz wzroku a także usprawniała intelekt. Współcześnie także jest stosowana w leczenie wielu dolegliwości organizmu.

Składniki odżywcze i kaloryczność

Niska kaloryczność rzodkiewki sprawia że jest jednym z ulubionych warzyw stosowanych przez osoby dbające o sylwetkę. W 100 gramach rzodkiewki znajduje się zaledwie 14 kalorii.

Rzodkiewka zawiera witaminę A, C oraz witaminy z grupy B oraz żelazo, potas cynk i siarkę, która nadaje jej ostry smak.

Rzodkiewka najlepiej smakuje wiosną, choć dostępna jest cały rok. Tradycyjnie dodajemy ją do twarogu, sałatek, kanapek – nazywana jest królową śniadań. Najczęściej jadamy ją w godzinach porannych, kiedy zależy nam na świeżym i lekkim posiłku.

Właściwości zdrowotne rzodkiewki

Rzodkiew przyspiesza metabolizm – wypływa na zwiększeniu procesu przemiany materii, dzięki czemu przyspiesza spalanie kalorii i odchudzanie. Rzodkiew ma także wpływ  na zdrowie wątroby ponieważ pobudza wydzielanie żółci. Dzięki zawartości siarki – niszczy bakterie zalegające w układzie pokarmowym. Rzodkiew działa także antybakteryjnie dzięki olejkowi gorczycowemu i przeciwzapalnie dzięki zawartości kwercetyny.

Jak przechowywać rzodkiewkę?

Rzodkiew należy przechowywać w lodówce. Aby długo zachowała swoja twardość i świeżość, należy odciąć liście, nalać do pojemnika wodę i wsadzić umyte wcześniej rzodkiewki. Wodę w słoiku należy każdego dnia wymieniać na świeżą. Pojemnik może być zamykany lub otwarty – jednakże ze względu na obecność innych pokarmów, które mogą wpaść do pojemnika – zalecamy jego zamknięcie lub przykrycie.

30 innych produktów w tej samej kategorii: