Szparagi zielone Zobacz większe

Szparagi zielone

Nowy produkt

17,99 zł brutto

Cechy produktu

Sprzedawane na sztuki 1

Więcej informacji

Łodygi szparagów powinny być twarde, sztywne i proste, z wilgotną błyszczącą skórką. Główki świeżych szparagów są ciemno cielone i całkowicie zamknięte, obcięte końce jasne, wilgotne, soczyste i aromatyczne. Świeże szparagi „piszczą” podczas pocierania łodyg o siebie i łatwo łamią się. Skórkę można naciąć paznokciem.

Szparagi nie powinny być uszkodzone, ponieważ bardzo szybko gniją. Nawet lekko uszkodzone szybko tracą świeżość, aromat, smak. Szparagi powinno się spożyć jak najszybciej.

Zielone szparagi jeszcze szybciej więdną niż białe. Świeże szparagi można przechować w szufladzie lodówki najwyżej przez 1-2 dni, nieobrane i owinięte w wilgotny papierowy ręcznik. Zielone można też wstawić do wysokiego naczynia z zimną wodą i krótko przechować w zimnym miejscu.

Wymyte szparagi można mrozić w całości lub pokrojone. Mrożone zachowają walory smakowe przez 10-12 miesięcy. Potrawę przygotowuje się z nierozmrożonych.

30 innych produktów w tej samej kategorii: